Skip to main content
jadro

Podkast objavljen: 12. 6. 2024.

Počinje letnja sezona i mnogi od vas će ove godine u Hrvatsku ili negde drugde po ex Yu. Šta region nudi i kako ga zapadni turisti doživljavaju? Za Radio karantin govori britanska novinarka Mary Novakovich.

kotor
Kotor / Foto: Faruk Kaymak on Unsplash

Šta je to što Hrvatsku čini posebnom? Šta zapadne turiste najviše zanima u regionu  bivše Jugoslavije i da li osim Sarajeva i Beograda posete i neke druge predele i gradove u Bosni i Srbiji ?

Kada govori o Hrvatskoj, Mary Novakovich kaže da je ono što je čini posebno atraktivnom pre svega obala, jer je, kako kaže, lepote Jadrana jednostavno nemoguće ignorisati, čak i u jeku sezone i onda kada je iz godine u godinu ta obala sve posećenija.

„Moji roditelji su Srbi iz Like, a ja sam prvi put putovala u Jugoslaviju davne 1976. i stalno se vraćam tim hrvatskim ostrvima i toj obali. Samo ove godine već sam bila četiri puta. Volim da odem i u kontinentalni deo, u Liku i te planinske predele, reke, kanjone, jezera. Apsolutno predivno. Meni toga nikad dosta.”

mary
Mary Novakovich, privatna arhiva

Ona navodi da je Hrvatska ipak u opasnosti, bar kada je reč o obali, da postane žrtva sopstvenog uspeha i da joj se dogodi ono što se dogodilo Veneciji – da postane zatrpana turistima.

dub
Dubrovnik / Foto: Jonathan Smith on Unsplash

“To se već dogodilo, Dubrovniku definitivno. Tamo je preveliki broj turista još od pre pandemije, postalo je suludo sa onolikim brojem kruzera I autobusa koji posle te turiste prebacuju do Starog grada. To je postao deo grada za izbegavanje I onda je pre nekih pet godina došao novi gradonačelnik koji je rekao da će smanjiti broj kruzera, ali ja mislim da bi moglo još jer su ukupni brojevi I dalje ogromni I lokalnim stanovnicima je zaista otežan život.”

Novakovich kaže da u Hrvatskoj najviše voli Korčulu i Lošinj, ali da joj je Lika posebno draga.

“Poznajem taj region jako dobro i zaista mislim da je divan. I naravno, odatle imam puno predivnih uspomena, a kasnije i puno, puno porodičnih poseta tokom kojih sam mogla da se u potpunosti prepustim tim velikim, divljim pejzažima.”

Ona piše i o Srbiji, u koju dolazi često, ali ne samo o Beogradu, već o drugim delovima zemlje – Novom Sadu i Fruškoj Gori ili Zlatiboru. Kada je reč o Bosni, posle Sarajeva, Mostar je najposećenije mesto. Novakovich kaže da je Bosna još uvek neotkriveno tržište.

mos
Mostar / Foto: Zac Wolff on Unsplash

“Ja je obožavam i provodim tamo puno vremena, obožavam prirodu, nacionalni park Une, kao i Sarajevo. Ali mislim da je kao i sa Srbijom, gde je sve fokusirano na Beograd i gde ima tek par operatera koji rade drugačije vidove turizma, fokusirane na aktivnosti u prirodi. Imam prijatelje Britance koji žive u Crnoj Gori već desetak godina, kod Skadarskog jezera. Oni su pre par nedelja pokrenuli turu kroz Srbiju, kajak i splavarenje po Srbiji sa odlaskom u Beograd i super im je paket. Sad su počeli da rade i u Bosni, Hrvatskoj i Albaniji, koja sve više postaje destinacija koju treba otkriti.“

Gosti:
Mary Novakovich
Soundcloud

Kad ste već ovde…

…mi bi da vas zamolimo za pomoć. Sa nama novinarima vam je kao sa lekarima: nekada mislite da smo uobraženi i arogantni, puni sebe, a onda se setite da vam ipak trebamo, da smo korisni. E, ali za razliku od lekara, mi koji pravimo ovaj podkast i sajt nismo na plati, ne radimo ni za državu ni za privatnika. Nama treba vaša novčana pomoć da bi mogli dalje.

Mi smo mala, neprofitna organizacija i verujemo u značaj objektivnog informisanja zasnovanog na činjenicama. Živimo u vremenu lažnih vesti i uvijene ili otvorene propagande i želimo da se tome suprotstavimo. Smatramo da je u ovom vremenu i tokom ove pandemije od presudnog značaja da se čuje glas stručnih i kompetentnih, onih koji znaju svoj posao i nemaju prikrivene motive. Mi nismo podložni političkim i komercijalnim uticajima i pritiscima. Nama niko ne govori o čemu i kako da govorimo.

Zato nam je potrebna vaša pomoć. Svaka vaša donacija puno nam znači - da pokrijemo troškove nabavke neophodne tehnike, postavljanja podkasta, održavanja sajta i promocije. I najmanja vaša pomoć znači nam mnogo. Od nas ćete dobiti godišnji izveštaj o utrošenom novcu. Možete da nam pomognete jednom ili na redovnoj, nedeljnoj ili mesečnoj osnovi. Možete da nam date jedan evro, dolar, funtu ili šta vam zgodno, a može i 100. Jednostavno je i ne oduzima puno vremena. Hvala!

Podrži Radio Karantin