Skip to main content
heroes

Podkast objavljen: 16. 10. 2023.

Serijal o emigraciji nastavljamo pričom o podizanju dece u inostranstvu, u kulturama i sistemima koje su drugačiji od onih u kojima ste i sami odrastali.

fly
Foto: Unsplash

Pričamo o tome kakva je razlika i uticaj na decu kada se sa njima preselite kada su sasvim mali ili u školskom uzrastu. Kako deca koja su, s druge strane, rođena u inostranstvu, formiraju svoj identitet. Pričamo i o tome koliko se i sami roditelji dodatno integrišu kroz odrastanje dece u inostranstvu i sa kakvim se izazovima suočavaju.

Jelena Visser razgovarala je sa Aleksandrom Kovačem u Australiji, čije su obe ćerke, sada studentkinje rođene u ovoj zemlji. Njeni gosti su i Jocovići – Dragana i Nenad, koji su se u SAD preselili kada su im deca već bila u školskom uzrastu.

Odgajati decu u inostranstvu, u jednoj ili više drugih zemalja, je uzbudljiva avantura, ali može biti i izazovan zadatak. Koliko će se vaša deca prilagoditi? Kako će se nositi sa kulturnim razlikama? Koliko će dobro naučiti nove jezike?

Dobrobit dece tokom njihovog života u različitim zemljama u velikoj meri zavisi od njihovog uzrasta kada doživljavaju tranziciju.

Kretanje sa bebom ili malim detetom je prilično „lako“ u poređenju sa kretanjem sa detetom ili tinejdžerom školskog uzrasta. Bebe i mala deca ne razumeju u potpunosti promene kroz koje prolaze, iako roditelji ne bi trebalo da potcene da će deta verovatno primetiti promenu hrane, mirisa, ukusa, navika i rutine i slično.

Mnogi roditelji se fokusiraju na prenošenje svoje kulture nasleđa, zanemarujući da neguju i lokalnu kulturu koja je za njihovu decu „njihova” kultura u kojoj odrastaju!

Ako su deca tinejdžeri kada se preselite u inostranstvo, odnosno odrasla su u jednoj zemlji, verovatno će imati prilično čvrst kulturni identitet što će im malo olakšati novu kulturu, ali, nedostajaće im vršnjaci, možda će im nova škola, očekivanja nastavnika i vršnjaka, jezik koji ne razumeju i sleng, pasti malo teže.

melb
Melburn / Foto: Unsplash

Ćerke Aleksandra Kovača, starosti 18 i 20 godina, obe su rođene u Australiji. Kovač kaže da su one ponosne na svoje srpsko poreklo, ali da su pre svega Australke.

np
Čikago / Foto: Unsplash

Dragana i Nenad Jocović pričaju da je, s obzirom da su njihova deca već bila u školskom uzrastu, za njih u početku bilo izazovno da se uklope u novu sredinu, s obzirom da su morali da nauče jezik i uz to nađu svoje mesto među novim vršnjacima.

Gosti:
Aleksandar Kovač
Nenad Jocović
Dragana Jocović
Soundcloud

Kako deca grade identitet u dijaspori

I u ovoj emisiji, u serijalu o emigracijama, pričamo o lepotama i teškoćama podizanja dece u novoj zemlji. Nastavljamo razgovor sa bračnim parom Jocović u Čikagu i Aleksandrom Kovačem u Melburnu.

Jocovići su u Ameriku otišli pre 5 godina, a decu su dobili u Srbiji. U prethodnoj emisiji rekli su mojoj koleginici Jeleni Visser da ne razmišljaju o povratku u Srbiju. Kao što ćete čuti sada, razlog za takav stav su u velikoj meri deca i njihovo uklapanje u novi život u Americi. 

chic
Čikago / Foto: Unsplash

Jelena Visser razgovarala je i sa Aleksandrom Kovačem koji je dve ćerke dobio nakon što se preselio u Melburn u Australiji. On je pričao o tome kako njegove ćerke doživljavaju i mire u sebi svoja dva identitea - australijski i balkanski.

Soundcloud

Kad ste već ovde…

…mi bi da vas zamolimo za pomoć. Sa nama novinarima vam je kao sa lekarima: nekada mislite da smo uobraženi i arogantni, puni sebe, a onda se setite da vam ipak trebamo, da smo korisni. E, ali za razliku od lekara, mi koji pravimo ovaj podkast i sajt nismo na plati, ne radimo ni za državu ni za privatnika. Nama treba vaša novčana pomoć da bi mogli dalje.

Mi smo mala, neprofitna organizacija i verujemo u značaj objektivnog informisanja zasnovanog na činjenicama. Živimo u vremenu lažnih vesti i uvijene ili otvorene propagande i želimo da se tome suprotstavimo. Smatramo da je u ovom vremenu i tokom ove pandemije od presudnog značaja da se čuje glas stručnih i kompetentnih, onih koji znaju svoj posao i nemaju prikrivene motive. Mi nismo podložni političkim i komercijalnim uticajima i pritiscima. Nama niko ne govori o čemu i kako da govorimo.

Zato nam je potrebna vaša pomoć. Svaka vaša donacija puno nam znači - da pokrijemo troškove nabavke neophodne tehnike, postavljanja podkasta, održavanja sajta i promocije. I najmanja vaša pomoć znači nam mnogo. Od nas ćete dobiti godišnji izveštaj o utrošenom novcu. Možete da nam pomognete jednom ili na redovnoj, nedeljnoj ili mesečnoj osnovi. Možete da nam date jedan evro, dolar, funtu ili šta vam zgodno, a može i 100. Jednostavno je i ne oduzima puno vremena. Hvala!

Podrži Radio Karantin