Skip to main content
huts

Podkast objavljen: 1. 4. 2023.

Dok je Andreas Burbah sasvim zadovoljan životom u Norveškoj, Larisa Inić ne oseća da su Danska i ona stvoreni jedno za drugo.  

oslo
Oslo / Foto: Unsplash

Ovog meseca u serijalu posvećenom emigracijama iz bivše Jugoslavije Radio karantin istražuje kako ide i od čega zavisi uklapanje u novu sredinu i o tome razgovaramo sa gostima koji su u skandinavskim zemljama. Od Pančevaca Vesne Stanišić i Saše Janoša čuli smo u prethodne dve emisije da je najveći faktor u njihovom uklapanju u život u Švedskoj bila spremnost da se uči jezik, ali i da im je i sistem dosta pomogao.

O ulozi sistema, o tome kako neko društvo funkcioniše i u kojoj meri pomaže imigrantima da se uklope razgovaramo sa gostima iz Danske i Norveške.

Andreas Burbah je sa porodicom prešao u Norvešku jer je njegova supruga Maja prilično brzo i lako našla posao u, inače, traženoj farmaceutskoj struci. On i porodica žive u Norveškoj pet godina i kaže da im je država u velikoj meri pomogla da se prilagode i stanu na noge.

„U Oslu je najlepša priroda i sigurnost. Znaš zašto radiš i šta za to dobijaš. Znaš da ti to ne može niko zakinuti i ti si kao radnik ovde apsolutno zaštićen“, priča Burbah i kaže da ni jednog momenta nije imao dileme da će se on i porodica snaći u novoj zemlji.

kpnhgn
Kopenhagen / Foto: Unsplash

Larisa Inić je subotičanka u Kopenhagenu gde radi za jednu IT firmu. Ona kaže da je njen osećaj kako danska država i društvo došljacima otvoreno poručuju ili se prilagodi na naš način života ili idi.

“Kada imate nekoga ko je njima blizak, topljenje tog skandinavskog oklopa ide nekako lakše. Ali je rezervisanost prisutna. Pre svega jer je dansko društvo homogeno.

Ja ne kažem da se nisam uklopila, ja volim da živim ovde, ali da kultura i stil života nisu kompatibilni sa mojom ličnošću. I postoji još nekoliko razloga zbog kojih neću ostariti u Kopenhagenu, a prvi je zdravstveni sistem, koji jeste dostupan svima, ali su lekari, naročito oni opšte prakse prilično nekompetentni“, kaže Larisa Inić.  

 

 

Gosti:
Larisa Inić
Andreas Burbah
Soundcloud

Kad ste već ovde…

…mi bi da vas zamolimo za pomoć. Sa nama novinarima vam je kao sa lekarima: nekada mislite da smo uobraženi i arogantni, puni sebe, a onda se setite da vam ipak trebamo, da smo korisni. E, ali za razliku od lekara, mi koji pravimo ovaj podkast i sajt nismo na plati, ne radimo ni za državu ni za privatnika. Nama treba vaša novčana pomoć da bi mogli dalje.

Mi smo mala, neprofitna organizacija i verujemo u značaj objektivnog informisanja zasnovanog na činjenicama. Živimo u vremenu lažnih vesti i uvijene ili otvorene propagande i želimo da se tome suprotstavimo. Smatramo da je u ovom vremenu i tokom ove pandemije od presudnog značaja da se čuje glas stručnih i kompetentnih, onih koji znaju svoj posao i nemaju prikrivene motive. Mi nismo podložni političkim i komercijalnim uticajima i pritiscima. Nama niko ne govori o čemu i kako da govorimo.

Zato nam je potrebna vaša pomoć. Svaka vaša donacija puno nam znači - da pokrijemo troškove nabavke neophodne tehnike, postavljanja podkasta, održavanja sajta i promocije. I najmanja vaša pomoć znači nam mnogo. Od nas ćete dobiti godišnji izveštaj o utrošenom novcu. Možete da nam pomognete jednom ili na redovnoj, nedeljnoj ili mesečnoj osnovi. Možete da nam date jedan evro, dolar, funtu ili šta vam zgodno, a može i 100. Jednostavno je i ne oduzima puno vremena. Hvala!

Podrži Radio Karantin