Skip to main content

Vakcinacija u EU ide mnogo sporije nego što su se građani nadali a političari obećavali. U Madridu je obustavljena na dve nedelje jer vakcina više nema, a slični problemi postoje i drugde. EU je do sada vakcinisala malo preko 2% stanovništva; Britanija je prebacila 10%. Gde je zapelo? Zašto vakcina nema dovoljno? Pita se Aleksandar Kocić.

EU je ugovorila nabavku 2,3 milijarde doza - iako ima 450 miliona stanovnika. Unija ima ugovore sa 5 proizvođača: Astra Zenekom, Fajzerom, Modernom, Džonson i džonsonom i Kjurvakom. Pregovore o nabavci vakcina vodila je Evropska komisija da bi se izbegao haos sa počekta pandemije oko nabavke zaštitne opreme kada je svaka zemlja u početku nabavke organizovala sama. Ovoga puta namera je bila da se izbegne haos i dobiju povoljniji uslovi. A zbog tih uslova pregovori su išli sporije, pa su sa na primer Astra Zenekom zaključeni tek u avgustu, tri meseca kasnije nego što ih je zaključila Velika Britanija. Detalji ugovora su još uvek tajni i čak ni evropski poslanici ne znaju po kojim cenama EU nabavlja vakcine.

Oksfordska (Astra Zeneka) vakcina još uvek nije odobrena u EU (to se očekuje u petak 29. januara) ali je AZ obavestila EU da će u prvom kvartalu 2021. moći da isporuči tek  40% od ugovorenih 80 miliona doza. Nervozu u Briselu dodatno je pojačao direktor Astra Zeneke Paskal Sorio koji je u intervjuu italijanskoj Republici praktično poručio Briselu da se smiri i rekao da su se oni kao kompanija obavezali samo na to da će „učiniti sve što mogu“ da isporuče vakcine ali da je došlo do zastoja u evropskim fabrikama i da, eto, nismo imali sreće.

Evropski lideri to negiraju i tvrde da su ugovori daleko precizniji i strožiji. Sorio je na to odgovorio da ugovor sa Britanijom prioritet daje toj zemlji i vakcinama proizvedenim u Britaniji, dok ugovor sa EU nije vezan ni za jednu konkretnu fabriku. Onda je Evropska komisija pozvala Astra Zeneku da objavi ugovor sa EU jer sama ne sme bez saglasnosti druge strane. Evropski Komesar za zdravstvo Stela Kirijakides još je odbacila „AZ logiku da vakcine dobija onaj koji prvi dođe“, rekavši da tako „možda može kod lokalnog mesara, ali ne i u ugovorima i našim sporazumima o nabavci“. Evropska komisija traži od AZ da kaže kuda idu vakcine proizvedene u EU i preti da će blokirati njihov izvoz. Sumnja se da vakcine idu u Britaniju. Italija preti da će da tuži AZ.

Detalji ugovora EU i AZ nisu poznati javnosti, ali se iz objavljene verzije ugovora koji EU ima sa Kjurvakom vidi, kako prenosi britanski Gardijan, da su navedeni datumi samo „trenutne najbolje procene ugovornih strana i da su podložni promenama“, zato što su „strane svesne da postoje rizici i da može doći do kašnjenja u proizvodnji“.

Reklo bi se na kraju da EU ne može mnogo toga da uradi da brže dobije vakcine. Iako Astra Zeneki nije isplatila sav novac od ugovorenih 336 miliona evra, prekid isplata bi samo doveo do novih kašnjenja. Sudske tužbe bi takođe mogle da odlože isporuke, a sporovi mogu da traju i godinama. Izgleda da EU sada može samo nervozno da čeka i eventualno pokuša dodatno da pomogne AZ da se proizvodnja ubrza. Nervozna ramena čekaju.

Kad ste već ovde…

…mi bi da vas zamolimo za pomoć. Sa nama novinarima vam je kao sa lekarima: nekada mislite da smo uobraženi i arogantni, puni sebe, a onda se setite da vam ipak trebamo, da smo korisni. E, ali za razliku od lekara, mi koji pravimo ovaj podkast i sajt nismo na plati, ne radimo ni za državu ni za privatnika. Nama treba vaša novčana pomoć da bi mogli dalje.

Mi smo mala, neprofitna organizacija i verujemo u značaj objektivnog informisanja zasnovanog na činjenicama. Živimo u vremenu lažnih vesti i uvijene ili otvorene propagande i želimo da se tome suprotstavimo. Smatramo da je u ovom vremenu i tokom ove pandemije od presudnog značaja da se čuje glas stručnih i kompetentnih, onih koji znaju svoj posao i nemaju prikrivene motive. Mi nismo podložni političkim i komercijalnim uticajima i pritiscima. Nama niko ne govori o čemu i kako da govorimo.

Zato nam je potrebna vaša pomoć. Svaka vaša donacija puno nam znači - da pokrijemo troškove nabavke neophodne tehnike, postavljanja podkasta, održavanja sajta i promocije. I najmanja vaša pomoć znači nam mnogo. Od nas ćete dobiti godišnji izveštaj o utrošenom novcu. Možete da nam pomognete jednom ili na redovnoj, nedeljnoj ili mesečnoj osnovi. Možete da nam date jedan evro, dolar, funtu ili šta vam zgodno, a može i 100. Jednostavno je i ne oduzima puno vremena. Hvala!

Podrži Radio Karantin