Skip to main content
rodja

Podkast objavljen: 5. 5. 2021.

Podkast Radio Karantin napunio je godinu dana. Ovo je prvi deo dvodelne emisije u kojoj ćemo napraviti pregled našeg dosadašnjeg rada.

Mi smo Aleksandar Kocić i Jelena Visser i trudimo su se da ovaj projekat ne bude puko prebrojavanje žrtava i nabrajanje statističkih podataka. Sa svakom emisijom pokušavamo da bolje razumemo na koji način pandemija utiče na naše živote, kako nas menja i da anticipiramo kako će se završiti. U tome nam je do sada pomogao niz sjajnih gostiju – novinara, naučnika, lekara, muzičara i umetnika – majstora i stručnjaka u svojim oblastima koji su sa nama podelili svoja znanja, iskustva, procene, ali i intimne strepnje i radosti. Pomogli ste nam i vi, koji nas slušate na svim kontinentima, deleći sa nama svoje lične priče i predloge. Hvala svima, da znate da se ponosimo.

Naš prvi gost u aprilu 2020. bio je beogradski novinar Slobodan Stupar. U to vreme vlasti u Srbiji su sa hahaha-najsmešniji virus na svetu pristupa, prelazili na uvođenje ekstremno rigoroznih mera, valjda da pokažu da, ako zatreba, može čvršća ruka i od ruske i kineske zajedno – do početka predizborne kampanje tačnije. Sa Stuparom smo razgovarali o tome na koji način se režim odnosi prema pandemiji, o sumraku novinarstva i nedostatku novinarske solidarnosti u srbijanskim medijima.

O ekonomskim posledicama pandemije, za Radio Karantin govorio je i profesor ekonomije iz Nemačke Raša Karapanžda, javnosti poznat i kao čovek koji je dokazao da je doktorat Siniše Malog plagijat. Karapandža smatra da će zemlje razvijenog sveta izneti ovu borbu, ali očekuje potrese u zemljama koje su siromašne i autoritarne, gde misli da zbog epidemije može doći do velikog pomeranja stanovništva.

U maju 2020 smo još bili u ranoj fazi pandemije, pokušavali da razumemo šta nam se događa. Znali smo da je vakcina izlaz, ali smo osećali da smo tek na početku tunela. U tom mraku, počeli smo da se bojima teorija zavere i veoma opasnih dezinformacija i neistina koje su stizale sa najviših državnih pozicija. Naša gošća tada je bila naučnica iz Njujorka Svetlana Gavrilov koja nam je objasnila zašto nas iz pandemija, za koje misli da će ih biti još za naših života, samo nauka može izvući.

Vlast u Srbiji se u maju 2020. najviše bavila predstojećim izborima, predizborne kampanje bile su u jeku po celoj zemlji, kao da se pandemija dešava nekom drugom. Kako se to kasnije odrazile na broj zaraženih, saznali smo ubrzo po proglašenju neprikosnovene pobede SNS-a svuda i uvek. Gošća novog Radio Karantina bila nam je istoričarka Dubravka Stojanović. Rekla nam je da je pandemija korona virusa olakšala da vidimo šta sve sa našim svetom ne valja, kako strahuje da Srbija ulazi u otvorenu diktaturu i da politički bunt građana nema ko da artikuliše.

Osim što se u vreme pandemije trudimo da se sačuvamo od virusa Kovid-19 i od njega ne razbolimo, naizmenično moramo da razmišljamo i o očuvanju mentalnog zdravlja. Živimo iskustvo u nastajanju. Sve ili mnogo toga se u nama i oko nas menja ili dobija novu dinamiku. Od intimnih rituala, preko posla, do odnosa sa porodicom i prijateljima i odnosa sa društvenim sistemima u kojima učestvujemo. Preispitujemo postojeće vrednosti i spoznajemo nove. Vakcine i leka još uvek nema, kao ni jasnih naznaka kada će ih biti. Živimo u vreme velike neizvesnosti. Ovako smo počinjali emisiju sredinom maja prošle godine kada nam je gošća bila klinički psiholog Tijana Mandić koja kaže da je kolektivna svest regresirala ali da veruje u individualnu empatiju i humanost.

Sociološkinja sa Univerziteta u Daramu u Velikoj Britaniji Jana Baćević za Radio Karantin  govorila je o mogućim promenama društva usled pandemije korona virusa, kao i o odnosima struke i političara u krizama. Kaže da se nada pozitivnim promenama, ali i izražava bojazan da će neoliberalne ideje napraviti zaokret ka autoritarnom neoliberalizmu, jer politika ima interes da izbegne troškove suštinske reorganizacije društva.

Legenda jugoslovenskog Novog talasa i vođa benda Lačni Franc Zoran Predin za Radio Karantin podkast govorio je o mladosti koja se probudila i želi promene, o novom povezivanju ljudi u zemljama bivše Jugoslavije, o inspiraciji tokom karantina i o još uvek aktuelnim porukama jugoslovenskog Novog talasa. Ali i o tome šta za njega znači partizanstvo.

Sa Predinom smo ugostili i članove levorukog disko rokenrol elektro boj bend dueta Buč Kesidi, Pančevce Zorana Zarubicu i Luku Racić. Misle da će svirke, kojih su svi željni, biti još bolje posle pandemije. Buč Kesidi je svirao i u nekim od zemalja bivše Jugoslavije i kažu da su svesni zajedničkog duha i jezičke povezanosti u regionu.

Dr Neven Anđelić, profesor međunarodnih odnosa i ljudskih prava na londonskom Ridžents univerzitetu za Radio Karantin podkast govori o tome kako režimi pod izgovorom vanrednog stanja krše ljudska prava i o neminovnosti pobune u budućnosti. Anđelić nije bio naročito optimističan u vezi sa snažnijim uspostavljanjem i poštovanjem ljudskih prava nakon pandemije.

Aida Hozić, profesorka političkih nauka na državnom univerzitetu Floride govorila je za naš podkast u junu 2020. kada su brojke zaraženih u SAD rapidno rasle i kada su istovremeno američko društvo potresali protesti zbog policijske brutalnosti nad crncima. Ona priča o socijalnoj dimenziji protesta, kako su klasa i rasa jedno isto i tome kakva je veza između protesta i pandemije.

Leto 2020. bilo je napeto iz više očiglednih razloga. Ali pitanje hoće li se moći u Grčku na more izjedalo je mnoge tog juna. O tome ima li uopšte nade za oporavak globalnog turizma, govorio je profesor Igor Stamenković sa departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Univerziteta u NS. 

U drugom delu rođendanskog pregleda Aleksandar Kocić će vas provesti kroz drugi talas pandemije. Neki od sjajnih gostiju bili su nam Jelena Zorić, Slobodan Georgiev, Zoran Radovanović, Florijan Biber, Biljana Stepanović, Tarik Jašarević, Rada Trajković, Rajko Grlić, Srđan Dragojević, Dragan Bursać i Ljiljana Raičević.

 

 

Gosti:
Slobodan Stupar
Raša Karapandža
Svetlana Gavrilov
Dubravka Stojanović
Tijana Mandić
Katarina Subašić
Zoran Predin
Buč Kesidi
Neven Anđelić
Aida Hozić
Igor Stamenković
Soundcloud

Kad ste već ovde…

…mi bi da vas zamolimo za pomoć. Sa nama novinarima vam je kao sa lekarima: nekada mislite da smo uobraženi i arogantni, puni sebe, a onda se setite da vam ipak trebamo, da smo korisni. E, ali za razliku od lekara, mi koji pravimo ovaj podkast i sajt nismo na plati, ne radimo ni za državu ni za privatnika. Nama treba vaša novčana pomoć da bi mogli dalje.

Mi smo mala, neprofitna organizacija i verujemo u značaj objektivnog informisanja zasnovanog na činjenicama. Živimo u vremenu lažnih vesti i uvijene ili otvorene propagande i želimo da se tome suprotstavimo. Smatramo da je u ovom vremenu i tokom ove pandemije od presudnog značaja da se čuje glas stručnih i kompetentnih, onih koji znaju svoj posao i nemaju prikrivene motive. Mi nismo podložni političkim i komercijalnim uticajima i pritiscima. Nama niko ne govori o čemu i kako da govorimo.

Zato nam je potrebna vaša pomoć. Svaka vaša donacija puno nam znači - da pokrijemo troškove nabavke neophodne tehnike, postavljanja podkasta, održavanja sajta i promocije. I najmanja vaša pomoć znači nam mnogo. Od nas ćete dobiti godišnji izveštaj o utrošenom novcu. Možete da nam pomognete jednom ili na redovnoj, nedeljnoj ili mesečnoj osnovi. Možete da nam date jedan evro, dolar, funtu ili šta vam zgodno, a može i 100. Jednostavno je i ne oduzima puno vremena. Hvala!

Podrži Radio Karantin