Skip to main content

Vakcina protiv koronavirusa već se daje u nekoliko zemalja. Rusija i Kina su prve počele vakcinaciju građana svojim vakcinama, dok je Britanija prva upotrebila Fajzer-Biontek vakcinu. U Americi je ta vakcina odobrena pre par dana i vakcinacija bi trebalo da počne 14 decembra.

Ali i dok su naučnici radili istraživanja i testiranja, među državama je već uveliko u toku bila trka da se do vakcine dođe. Ta trka se u suštini odvija na tri koloseka. Neka zemlja može da napravi svoju vakcinu i tako proba da zadovolji svoje potrebe - kao što to rade Rusija i Kina. Može da je kupi direktno od proizvođača, što je uradio veliki broj pre svega bogatijih zemalja, koje su ugovore sklapale dok se još nije znalo koja konkretna vakcina će biti odobrena. Treći kolosek je preko Kovaksa - međunarodnog  mehanizma koji treba da osigura da kupovina i distribucija vakcina budu ravnopravne i ravnomerne. Taj mehanizam detaljno smo objasnili u 18. epizodi Radio Karantina. Jedan od glavnih učesnika u projektu Kovaks je i Svetska zdravstvena organizacija. Aleksandar Kocić je o ovoj fazi borbe protiv pandemije Kovida 19 razgovarao sa sa Tarikom Jašarevićem, portaparolom SZO u Ženevi i prvo ga pitao koja je tačno uloga SZO u procesu ravnopravne distribucije vakcine.

 

Soundcloud

Kad ste već ovde…

…mi bi da vas zamolimo za pomoć. Sa nama novinarima vam je kao sa lekarima: nekada mislite da smo uobraženi i arogantni, puni sebe, a onda se setite da vam ipak trebamo, da smo korisni. E, ali za razliku od lekara, mi koji pravimo ovaj podkast i sajt nismo na plati, ne radimo ni za državu ni za privatnika. Nama treba vaša novčana pomoć da bi mogli dalje.

Mi smo mala, neprofitna organizacija i verujemo u značaj objektivnog informisanja zasnovanog na činjenicama. Živimo u vremenu lažnih vesti i uvijene ili otvorene propagande i želimo da se tome suprotstavimo. Smatramo da je u ovom vremenu i tokom ove pandemije od presudnog značaja da se čuje glas stručnih i kompetentnih, onih koji znaju svoj posao i nemaju prikrivene motive. Mi nismo podložni političkim i komercijalnim uticajima i pritiscima. Nama niko ne govori o čemu i kako da govorimo.

Zato nam je potrebna vaša pomoć. Svaka vaša donacija puno nam znači - da pokrijemo troškove nabavke neophodne tehnike, postavljanja podkasta, održavanja sajta i promocije. I najmanja vaša pomoć znači nam mnogo. Od nas ćete dobiti godišnji izveštaj o utrošenom novcu. Možete da nam pomognete jednom ili na redovnoj, nedeljnoj ili mesečnoj osnovi. Možete da nam date jedan evro, dolar, funtu ili šta vam zgodno, a može i 100. Jednostavno je i ne oduzima puno vremena. Hvala!

Podrži Radio Karantin