Skip to main content

Sada je već izvesno - vakcina uskoro stiže. U Velikoj Britaniji i Americi očekuje se da će je prvi zdravstveni radnici dobiti već za koji dan ili nedelju, u drugim zemljama možda malo kasnije. Kako će ići globalna distribucija vakcine i da li će nas borba protiv pandemije Kovida 19 još jednom podsetiti na ogromne razlike između bogatog i siromašnog sveta? Da li već sada može da se kaže da je na delu vakcinaški nacionalizam?

Neke zemlje, pre svega one bogatije samostalno su sklapale ugovore sa proizvođačima vakcina i to sa više njih istovremeno, da bi bile sigurne da će dobiti onu vakcinu ili vakcine koje prve budu gotove i pokažu se na testovima kao uspešne. Da ostatak sveta ne bi ostao bez vakcine pokrenuto je nekoliko globalnih inicijativa za ravnomernu i fer podelu kupovinu i raspodelu vakcine.

Najveća takva inicijativa je Covax koja zemljama učesnicama omogućava pristup različitim vakcinama i njihovoj distribuciji. Na čelu projekta Covax su Savez za vakcinaciju GAVI, Koalicija za epidemijku spremnost i inovacije CEPI i Svetska zdravstvena organizacija, sa svojih 194 članica. Sve zemlje bivše Jugoslavije su u Covaxu, uz napomenu da Hrvatska i Slovenija ne učestvuju direktno već preko Evropske unije. Cilj ove inicijative je da prikupi dve milijarde dolara za nabavku i distribuciju vakcine, kako bi do kraja 2021 bilo raspodeljeno oko dve milijarde doza, tako da svaka zemlja može da vakciniše jednu petinu svoje populacije i time okonča bar ovu akutnu fazu pandemije.

Sve detalje ove incijative, spisak zemalja učesnica i cene po kojima te zemlje mogu da dobiju vakcinu naći ćete kod nas na sajtu radiokarantin.eu.

I sve ovo zvuči jako lepo, ali treba imati u vidu da najveći svetski igrači nisu baš potrčali da uđu u Covax. Kina je ušla kasnije, Britanija tek poslednjeg dana pred istek roka za učešće, dok su Sjedinjene Države i Rusija rešili da ovu inicijativu ignorišu. To je zato što najveći svetski igrači sklapaju samostalne ugovore sa proizvođačima jer - tako im se može. Da li ih zbog toga treba kriviti? To će biti tema jednog od narednih izdanja ovog podkasta. A jedna od organizacija koje rade na globalnoj distribuciji vakcina je i PATH - međunarodna neprofitna organizacija posvećena inovacijama u pružanju zdravstvene zaštite, naročito ženama i deci. Jelena Petrović Berglund je Dr imunologije i u PATHU radi na regulatornim pitanjima. Jelena Visser razgovarala je sa njom o tome koji su izazovi sa kojima se PATH suočava kada je u pitanju distribucija vakcina. 

COVAX RADI NA PRAVEDNOM PRISTUPU VAKCINAMA SVIH ZEMALJA UČESNICA:

https://www.gavi.org/sites/default/files/covid/covax/COVAX_Facility_Explainer.pdf

ZEMLJE UČESNICE:

https://www.gavi.org/sites/default/files/covid/pr/COVAX_CA_COIP_List_COVAX_PR_24-11.pdf

Soundcloud

Kad ste već ovde…

…mi bi da vas zamolimo za pomoć. Sa nama novinarima vam je kao sa lekarima: nekada mislite da smo uobraženi i arogantni, puni sebe, a onda se setite da vam ipak trebamo, da smo korisni. E, ali za razliku od lekara, mi koji pravimo ovaj podkast i sajt nismo na plati, ne radimo ni za državu ni za privatnika. Nama treba vaša novčana pomoć da bi mogli dalje.

Mi smo mala, neprofitna organizacija i verujemo u značaj objektivnog informisanja zasnovanog na činjenicama. Živimo u vremenu lažnih vesti i uvijene ili otvorene propagande i želimo da se tome suprotstavimo. Smatramo da je u ovom vremenu i tokom ove pandemije od presudnog značaja da se čuje glas stručnih i kompetentnih, onih koji znaju svoj posao i nemaju prikrivene motive. Mi nismo podložni političkim i komercijalnim uticajima i pritiscima. Nama niko ne govori o čemu i kako da govorimo.

Zato nam je potrebna vaša pomoć. Svaka vaša donacija puno nam znači - da pokrijemo troškove nabavke neophodne tehnike, postavljanja podkasta, održavanja sajta i promocije. I najmanja vaša pomoć znači nam mnogo. Od nas ćete dobiti godišnji izveštaj o utrošenom novcu. Možete da nam pomognete jednom ili na redovnoj, nedeljnoj ili mesečnoj osnovi. Možete da nam date jedan evro, dolar, funtu ili šta vam zgodno, a može i 100. Jednostavno je i ne oduzima puno vremena. Hvala!

Podrži Radio Karantin