Skip to main content
masks

Podkast objavljen: 7. 12. 2022.

Pandemija - u pokušaju da zaokružimo sagu o kovidu, razgovaramo sa Dr Slavicom Plavšić, specijalistom za plućne bolesti i članicom Saveta organizacije Ujedninjeni protiv kovida.

Ovih dana iz Kine svakodnevno stižu vesti o protestima nezadovoljnih građana koji i dalje trpe stroge karantinske mere u sklopu kineske politike nulte tolerancije na kovid. U nekim gradovima demonstranti idu čak toliko daleko da traže ostavku predsednika Sija. Svesna tenzija, kineska vlada sada polako ublažava mere i vraća zivot u kakvu-takvu normalu. I to sve posle skoro tri godine od izbijanja pandemije, u vreme kada je ostatak sveta nekako prihvatio život sa kovidom. Da li su zaista političari bili u pravu kada su krenuli da nam govore da sa kovidom moramo da živimo ili su nas tom pričom uspešno obmanuli i probali da nam zamažu oči da ne vidimo njihove ogromne propuste tokom pandemije.

sl
Dr Slavica Plavšić

Za Radio karantin Dr Plavšić govori o tome kakav razvoj događaja u vezi sa pandemijom očekuje u 2023. Pričamo o tome kako se zdravstvo tokom pandemije borilo sa virusom i šta je moglo da bude urađeno bolje, kakvi su propusti napravljeni i koje lekcije naučene tokom ove tri godine.  

Srbija je lutala i pravila greške, možda najviše od svih, kaže Dr Plavšić i dodaje da su nas oscilacije i nedoslednost u rukovođenju pandemijom „pokopale“. Osvrćući se na fenomen Dr Nestorovića, Dr Plavšić kaže kako bi ga pitala da li je srećniji tada, kao omiljeni pulmolog ili sada kao čudak nad kime se stručna javnost bukvalno zgražava.

„I pitala bih koliko je bogatiji sada u odnosu na 2019. godinu, pre početka pandemije“, kaže Dr Plavšić i dodaje kako je mnogo važnije pitanje za predsednika Vučića zbog čega ljudi poput Nestorovića nisu ostali bez licence i zašto im se dozvoljava da i dalje rade i propagiraju pseudo nauku.

Sa Dr Plavšić razgovarali smo i u februaru ove godine, kada nam je, između ostalog, govorila i o promoterima pseudo nauke, među kojima je i Dr Nestorović. 

Gosti:
Dr Slavica Plavšić
Soundcloud

Kad ste već ovde…

…mi bi da vas zamolimo za pomoć. Sa nama novinarima vam je kao sa lekarima: nekada mislite da smo uobraženi i arogantni, puni sebe, a onda se setite da vam ipak trebamo, da smo korisni. E, ali za razliku od lekara, mi koji pravimo ovaj podkast i sajt nismo na plati, ne radimo ni za državu ni za privatnika. Nama treba vaša novčana pomoć da bi mogli dalje.

Mi smo mala, neprofitna organizacija i verujemo u značaj objektivnog informisanja zasnovanog na činjenicama. Živimo u vremenu lažnih vesti i uvijene ili otvorene propagande i želimo da se tome suprotstavimo. Smatramo da je u ovom vremenu i tokom ove pandemije od presudnog značaja da se čuje glas stručnih i kompetentnih, onih koji znaju svoj posao i nemaju prikrivene motive. Mi nismo podložni političkim i komercijalnim uticajima i pritiscima. Nama niko ne govori o čemu i kako da govorimo.

Zato nam je potrebna vaša pomoć. Svaka vaša donacija puno nam znači - da pokrijemo troškove nabavke neophodne tehnike, postavljanja podkasta, održavanja sajta i promocije. I najmanja vaša pomoć znači nam mnogo. Od nas ćete dobiti godišnji izveštaj o utrošenom novcu. Možete da nam pomognete jednom ili na redovnoj, nedeljnoj ili mesečnoj osnovi. Možete da nam date jedan evro, dolar, funtu ili šta vam zgodno, a može i 100. Jednostavno je i ne oduzima puno vremena. Hvala!

Podrži Radio Karantin