Skip to main content
drmr

Podkast objavljen: 19. 5. 2021.

Srbija je bila među najuspešnijim zemljama u svetu kada je vakcinacija protiv Kovida 19 u pitanju. Srpske vlasti kažu da je do početka maja u zemlji dato preko tri i po miliona vakcina protiv korona virusa, a da je obe doze vakcine primilo preko milion i po građana. Nakon prvobitnog velikog uspeha, sada entuzijazam kao da je splasnuo. Država apeluje da što veći broj građana primi neku od dostupnih vakcina, ali građani sve više oklevaju. Zato vlasti sada obećavaju 3.000 dinara svakome ko primi bar jednu dozu vakcine do 31. maja. Tokom proteklih nedelja i pojedini preduzetnici nudili su vakcinisanima besplatan ručak, kolače, piće, novčanu stimulaciju za zaposlene, a i pojedini tržni centri najavili su vaučere za one koji se imunizuju u tim objektima. Epidemiolozi kažu da nema kolektivnog imuniteta dok se bar 60% građana ne vakciniše. Videćemo da li će Srbija stići do tog cilja.

Doktorka iz Novog Sada Dragana Balać radi na prvoj liniji zdravstvenog fronta - na vakcinaciji građana. Za podkast Radio karantin priča o tome kako iz njene perspektive izgleda ta velika logistička i zdravstvena operacija, da li se građani raduju, da li se neki plaše, šta pitaju ili traže. 

 

 

Gosti:
Dragana Balać
Soundcloud

Kad ste već ovde…

…mi bi da vas zamolimo za pomoć. Sa nama novinarima vam je kao sa lekarima: nekada mislite da smo uobraženi i arogantni, puni sebe, a onda se setite da vam ipak trebamo, da smo korisni. E, ali za razliku od lekara, mi koji pravimo ovaj podkast i sajt nismo na plati, ne radimo ni za državu ni za privatnika. Nama treba vaša novčana pomoć da bi mogli dalje.

Mi smo mala, neprofitna organizacija i verujemo u značaj objektivnog informisanja zasnovanog na činjenicama. Živimo u vremenu lažnih vesti i uvijene ili otvorene propagande i želimo da se tome suprotstavimo. Smatramo da je u ovom vremenu i tokom ove pandemije od presudnog značaja da se čuje glas stručnih i kompetentnih, onih koji znaju svoj posao i nemaju prikrivene motive. Mi nismo podložni političkim i komercijalnim uticajima i pritiscima. Nama niko ne govori o čemu i kako da govorimo.

Zato nam je potrebna vaša pomoć. Svaka vaša donacija puno nam znači - da pokrijemo troškove nabavke neophodne tehnike, postavljanja podkasta, održavanja sajta i promocije. I najmanja vaša pomoć znači nam mnogo. Od nas ćete dobiti godišnji izveštaj o utrošenom novcu. Možete da nam pomognete jednom ili na redovnoj, nedeljnoj ili mesečnoj osnovi. Možete da nam date jedan evro, dolar, funtu ili šta vam zgodno, a može i 100. Jednostavno je i ne oduzima puno vremena. Hvala!

Podrži Radio Karantin