Skip to main content
glasanje

Podkast objavljen: 5. 12. 2023.

Nova migrantska dilema - da li glasati na srpskim izborima ili ih ignorisati. I zašto? U ovoj emisiji, u serijalu o emigracijama, pričamo o predstojećim izborima u Srbiji.

pobednik
Beograd / Foto: Unsplash

Prema podacima Narodne banke Srbije mi u dijaspori prošle godine poslali smo 4,2 milijarde evra u Srbiju. Tako su bar prenele Novosti, a docent Ekonomskog fakulteta u Beogradu Veljko Mijušković rekao je istom listu da, prema procenama, nekih milion ljudi u Srbiji prima doznake iz inostranstva. Četvrtina svih ovih para, gle čuda, stiže iz Nemačke. Šta nam to govori? Izmedju ostalog da dijaspora i te kako učestvuje u ekonomskom životu Srbije, doduše indirektno. Samim tim, dijaspora svakako ima pravo da učestvuje i u političkom životu, bar izlaskom na izbore, iako nam to pravo mnogi smorovi osporavaju površnim argumentom da mi koji smo otišli treba da ćutimo a ne njima da krojimo život. 

kapija
Beograd / Foto: Unsplash

E sad, dijaspora slabo glasa, i to nam je tako. Procenjuje se da nas u inostranstvu ima oko milion i sedamsto hiljada. Na poslednje izbore izašlo je nešto manje od 39.000 birača. Najviše srpskih državljana ima u Nemačkoj, skoro četvrt miliona. Dojče vele medjutim kaže da se na izborima 2020. u toj zemlji prijavilo nešto manje od 3.000 ljudi. Neka istraživanja, kako je pre par godina objavio RTS, ukazuju da najviše glasaju oni koji su skoro otišli iz Srbije. To zvuči razumljivo ali se ne uklapa u onu predstavu da iz zemlje najviše odlaze nezadovoljni. Otkud onda najviše glasova dijaspore ide Vučiću? I zašto  ne glasa više ljudi?

Merdža
Srbija / Foto: Unsplash

Čini se da je za većinu najveća prepreka logistika - prijavljivanje je malo smaranje, ali mnogo veći problem predstavlja to što može da se glasa samo u diplomatskim predstavništvima Srbije koja su mnogim ljudima daleko. To sve ipak ne znači da našu, kao i svaku drugu, dijasporu ne zanima politika i situacija u rodnoj zemlji i o tome smo u više navrata pričali sa gostima u ovom podkastu. O tome, između ostalog, priča politikolog Tibor Jona, Pančevac koji živi u Nemačkoj a radi u Luksemburgu.   

 

Gosti:
Tibor Jona
Soundcloud

Život između Nemačke i Luksemburga

Tibor Jona, Pančevac koji živi u Nemačkoj a radi u Luksemburgu u drugom delu razgovora sa Aleksandrom Kocićem priča o životu u rodnom mestu Karla Marksa, o malom i bogatom Luksemburgu, o nemačkim pravilima, ali i o kineskim turistima.

Soundcloud

Kad ste već ovde…

…mi bi da vas zamolimo za pomoć. Sa nama novinarima vam je kao sa lekarima: nekada mislite da smo uobraženi i arogantni, puni sebe, a onda se setite da vam ipak trebamo, da smo korisni. E, ali za razliku od lekara, mi koji pravimo ovaj podkast i sajt nismo na plati, ne radimo ni za državu ni za privatnika. Nama treba vaša novčana pomoć da bi mogli dalje.

Mi smo mala, neprofitna organizacija i verujemo u značaj objektivnog informisanja zasnovanog na činjenicama. Živimo u vremenu lažnih vesti i uvijene ili otvorene propagande i želimo da se tome suprotstavimo. Smatramo da je u ovom vremenu i tokom ove pandemije od presudnog značaja da se čuje glas stručnih i kompetentnih, onih koji znaju svoj posao i nemaju prikrivene motive. Mi nismo podložni političkim i komercijalnim uticajima i pritiscima. Nama niko ne govori o čemu i kako da govorimo.

Zato nam je potrebna vaša pomoć. Svaka vaša donacija puno nam znači - da pokrijemo troškove nabavke neophodne tehnike, postavljanja podkasta, održavanja sajta i promocije. I najmanja vaša pomoć znači nam mnogo. Od nas ćete dobiti godišnji izveštaj o utrošenom novcu. Možete da nam pomognete jednom ili na redovnoj, nedeljnoj ili mesečnoj osnovi. Možete da nam date jedan evro, dolar, funtu ili šta vam zgodno, a može i 100. Jednostavno je i ne oduzima puno vremena. Hvala!

Podrži Radio Karantin