Skip to main content
rjk

Podkast objavljen: 20. 7. 2023.

Miloš Petrović, profesor fizičkog vaspitanja i sporta kaže da je lepota Islanda i to što možete da popričate sa Bjork u supermarketu i vidite predsednika države kako igra fudbal u istoj hali.

gejzir
Island / Miloš Petrović, privatna arhiva

Ljudski kapital je zapravo najtraženiji resurs u 21. veku. Razvijene zemlje imaju problem manjka obrazovane i obučene radne snage, delimično zbog toga što lokalno stanovništvo nije zainteresovano za neke poslove, a delimično zato što obrazovni sistem ne proizvodi dovoljno stručnih kadrova u nekim oblastima.

Ali, razvijene zemlje, baš zato što su razvijene, mogu relativno lako da privuku stručne kadrove sa strane jer nude dobre plate i standard, mogućnosti za profesionalno usavršavanje i uopšte život u uređenom društvu. U današnjoj emisiji čućete jednu takvu studiju slučaja koja govori o uvozu sportskih stručnjaka na Islandu, gde se bivša Jugoslavija pokazala kao dobar izvoznik.

Aleksandar Kocić u novom Radio karantinu o tome razgovara sa Milošem Petrovićem, profesorom fizičkog vaspitanja i sporta na islandskom univerzitetu u Rejkjaviku, gde vodi i laboratoriju za sport. 

"Kako je rekla Seka Sablić, otadžbina je tamo gde vas poštuju, a ne tamo gde je sarma. I naši preci su se selili, moji baba i deda su došli sa Kosova, jedni, a drugi su iz Banata. Svaka generacija se rodila u drugom mestu. Od mojih prababa i pradeda, pa evo do moje dece", kaže Petrović.

par
Island / Miloš Petrovic, privatna arhiva

Ono što mu je na Islandu odmah bilo blisko je to što ne postoje klase, priča Miloš Petrović i kaže da mu je prijalo da vidi kako svi imaju isti tretman. S druge strane, kaže da mu islandska radna etika potpuno drugačija od one na koju je navikao. Kaže i da se na Islandu dosta pije alkohol iako je država to pokušala da stavi pod kontrolu izuzetno visokim cenama i ograničavanjem vremena i mesta u kojima se alkohol može kupiti. 

more
Island / Miloš Petrović, privatna arhiva

Petrović kaže da Islanđani najviše gledaju fudbal i da se fudbalom najviše bave, kao i da oko 90 posto i dečaka i devojčica trenira fudbal. 

miloš
Island / Miloš Petrović, privatna arhiva

"Ovde je ženski sport izuzetno zastupljen. Devojčice su motivisane da igraju fudbal i košarku i postoje svi klubovi i za devojčice. To je jedna od velikih stvari", kaže Miloš petrović. 

 Petrović kaže i da na Islandu radi veoma veliki broj sportista i trenera iz bivše SFRJ i da su veoma cenjeni. 

 

Gosti:
Miloš Petrović
Soundcloud

Kad ste već ovde…

…mi bi da vas zamolimo za pomoć. Sa nama novinarima vam je kao sa lekarima: nekada mislite da smo uobraženi i arogantni, puni sebe, a onda se setite da vam ipak trebamo, da smo korisni. E, ali za razliku od lekara, mi koji pravimo ovaj podkast i sajt nismo na plati, ne radimo ni za državu ni za privatnika. Nama treba vaša novčana pomoć da bi mogli dalje.

Mi smo mala, neprofitna organizacija i verujemo u značaj objektivnog informisanja zasnovanog na činjenicama. Živimo u vremenu lažnih vesti i uvijene ili otvorene propagande i želimo da se tome suprotstavimo. Smatramo da je u ovom vremenu i tokom ove pandemije od presudnog značaja da se čuje glas stručnih i kompetentnih, onih koji znaju svoj posao i nemaju prikrivene motive. Mi nismo podložni političkim i komercijalnim uticajima i pritiscima. Nama niko ne govori o čemu i kako da govorimo.

Zato nam je potrebna vaša pomoć. Svaka vaša donacija puno nam znači - da pokrijemo troškove nabavke neophodne tehnike, postavljanja podkasta, održavanja sajta i promocije. I najmanja vaša pomoć znači nam mnogo. Od nas ćete dobiti godišnji izveštaj o utrošenom novcu. Možete da nam pomognete jednom ili na redovnoj, nedeljnoj ili mesečnoj osnovi. Možete da nam date jedan evro, dolar, funtu ili šta vam zgodno, a može i 100. Jednostavno je i ne oduzima puno vremena. Hvala!

Podrži Radio Karantin