Skip to main content
trip

Podkast objavljen: 13. 5. 2022.

Kako zdravstveni problemi i ograničenja putovanja gotovo sasvim nestaju, poslovna putovanja se vraćaju – sporo, ali stabilno.

Dok su putovanja generalno doživela drastično smanjenje tokom pandemije, međunarodna poslovna putovanja su posebno bila teško pogođena, jer su video pozivi i konferencije brzo zamenili lične posete i lične sastanke sa klijentima. Ali kako svet uči da živi sa virusom, putovanja vezana za posao  se izgleda vraćaju na velika vrata u 2022. Ipak, pandemija je promenila način i stil putovanja jer je tokom nje podignuta svest o uticaju koji ovakva putovanja imaju na životnu sredinu, kao I uštedi koju rad na daljinu ostvaruje kompanijama.  

Kako zdravstveni problemi i ograničenja putovanja gotovo sasvim nestaju, poslovna putovanja se vraćaju – sporo, ali stabilno. Ipak, oporavak na nivo iz 2019. je verovatno još najmanje nekoliko godina daleko. Prema procenama Multinacionalne kompanije za pružanje finansijskih usluga Dilojt, do kraja 2022. godine, korporativna putovanja bi trebalo značajno da porastu u odnosu na svoju sada malu bazu. Sastanci timova koji su u proteklih dve i po godine bili više puta odlagani, konačno će biti održani. Više konferencija će se vratiti sa onlajn na lične, a oni koje se već održavaju,  verovatno će imati veće prisustvo. Čak bi i međunarodna putovanja trebalo značajno da porastu, iako će se neki regioni oporaviti brže od drugih.

Mnoge neizvesnosti još uvek lebde oko industrije putovanja, od razvoja rata u Ukrajini do mogućnosti da Kina ponovo otvori svoje granice, ali i do pojave novih varijanti COVID-19. Dramatičan razvoj u bilo kom od ovih domena mogao bi da ubrza ili omete povratak korporativnih putovanja.

U isto vreme, novi oblik i manji obim korporativnih putovanja mogu se videti jasnije nego pre godinu dana, kada je Dilojt objavio svoj prvi pogled na oporavak korporativnih putovanja. Kako se zabrinutost za zdravlje bude smanjivala, kompanije će želeti da nastave sa nekim od finansijskih ušteda i ekološki prihvatljivih praksi ostvarenih tokom dve godine veoma ograničenog putovanja. Povratak korporativnih putovanja je počeo, ali konferencijska tehnologija koja je skoro sve zamenila početkom 2020. verovatno će nastaviti da zamenjuje neke od njih u doglednoj budućnosti.

Prva godina pandemije COVID-19 smanjila je potrošnju na korporativna putovanja. Od aprila 2020. do prve polovine 2021., COVID-19 je zaustavio sva putovanja osim onih najneophodnijih. Kada je Dilojt sproveo svoju prvu anketu o korporativnim putovanjima u junu 2021. godine, potrošnja na korporativna putovanja iznosila je oko 10% nivoa pre pandemije.

room

Mesec dana kasnije, delta virus se pojavio i mnoge velike kompanije su odbacile svoje planove. Omikronska varijanta je pratila deltu, donoseći dalje poremećaje. Potrošnja na korporativna putovanja porasla je tokom trećeg i četvrtog kvartala 2021. godine, ali ne po stopi koju su očekivali menadžeri putovanja.

Trajno niske stope zaraze ostaju glavni razvojni faktor koji će pokrenuti povećanje putovanja, a ograničenja u vezi sa putovanjima i dalje predstavljaju najveću kočnicu za poslovna putovanja. Takođe, zabrinutost zbog povećanja cena putovanja koja je porasla od 2021. do 2022. godine, ukazuje da bi i to moglo biti dugoročno pitanje.

Dilojt očekuje stabilan porast prolaznih korporativnih putovanja, kao i putovanja zasnovanih na događajima, tokom cele godine.

Osim mnogih nepoznanica oko međunarodnih putovanja, do 2023. kompanije bi trebalo da počnu da se prilagođavaju svojim normama putovanja nakon pandemije. Lideri znaju da lična interakcija može biti ključna komponenta inovacije i rasta i biće im drago da vide da se više zaposlenih sreće sa klijentima kao i jedni s drugima. Ali pandemija je pokazala efikasnost tehnologije i njenu mogućnost da zameni značajnu količinu putovanja, uštedi novac kompanijama i ublaži štetu koju poslovna putovanja nanose životnoj sredini.

Kako prenosi BBC, samo rezervacije za poslovna putovanja za prva tri meseca 2022. premašile su više od polovine svih rezervacija za 2021., uz povećanje od 875% od marta 2021. do marta 2022. Zbog novootkrivene pogodnosti rada na daljinu, poslovni ljudi takođe rezervišu istovremeno i tzv. „zabavne” boravke, kombinujući poslovna putovanja sa dodatnim danima za zabavu. Više od trećine poslovnih putnika rezerviše duži  boravak - četiri do sedam dana, što je povećanje od tri procenta u odnosu na prošlu godinu.

kkkkk

Kako Kovid ograničenja nastavljaju da se ukidaju širom sveta, određena mesta doživljavaju najveći procvat ove vrste putovanja. Neke zemlje beleže naročito impresivan rast rezervacije putovanja koja kombinuju posao i zabavu, ali se menja i svest o uticaju poslovnih putovanja na životnu sredinu, kao i stil putovanja.

Sa najvećim brojem poslovnih rezervacija u Evropi ove godine, Velika Britanija predstavlja centar za međunarodnu trgovinu. Lični sastanci ostaju važan deo te kulture.

„Mnoge globalne kompanije imaju sedište u Londonu“. „Lično obavljanje poslova često je neophodno za uspostavljanje poverenja i sklapanje poslova. Velika Britanija je sredinom marta ukinula poslednja ograničenja za putovanja (uključujući testove dolaska i formulare za lociranje putnika), a već je evidentan porast poslovnih putovanja.

„Poslovni putnici su počeli da stižu iz svih krajeva sveta“, kaže za BBC Harison Šaret, menadžer marketinga kompanije za iznajmljivanje kancelarija Prime Office Space. Vidimo obnovljenu potražnju za tzv. kovorking prostorima i drugim vrstama fleksibilnih prostora koji pogoduju kratkoročnim boravcima."

Lično poslovanje je često neophodno za uspostavljanje poverenja i sklapanje poslova

Da bi neutralizovali deo emisije ugljen-dioksida pri putovanju na posao u inostranstvo, poslovni putnici mogu da traže da odsednu u hotelima sa praksama održivosti, koji hranu proizvode na licu mesta, imaju program kompostiranja i koriste biorazgradivo pakovanja. Takođe, popularni su hoteli poput gradskog Good Hotel, koji ne samo da donira svoj profit humanitarnim inicijativama širom sveta, već je i sama zgrada preuređena od napuštenog plutajućeg hotela iz Holandije.

Sa drugim najvećim brojem rezervacija poslovnih putovanja u Evropi ove godine (posle UK), Španija  beleži da su neke vrste poslovnih putovanja – posebno korporativna putovanja – u porastu nakon pandemije, posebno u ekonomski važnom regionu Katalonije.

„Pre Covid-a dobijali bismo u proseku dva ili tri upita za poslovne korporativne događaje mesečno“, rekao je Ričard Kalvin, vlasnik Charming Villas Catalonia. „Od Božića sada dobijamo u proseku osam do 10 upita mesečno.

Takođe se menja i stil putovanja. Dok su ranije grupe htele da budu blizu Barselone i provode više vremena u gradu, današnji zahtevi za aktivnostima uglavnom su više zasnovani na selu. „Potreba da budemo blizu Barselone nije toliko velika“, rekao je Kalvin.

Korporacije koje rezervišu putovanja u Španiju takođe shvataju životnu sredinu ozbiljnije nego ikad. Kako Calvin primećuje, kompanije sve više traže električne ili hibridne automobile i odlučuju se za lokalna preduzeća pre nego na globalne lance.

I tamo se poslovni putnici sve više odlučuju za boravak koji kombinuje istorijski šarm sa održivošću, pa su tako popularni hoteli koji se oslanjaju samo na sopstvenu proizvedenu energiju (uglavnom proizvedenu preko termalnih i fotonaponskih ploča), pri čemu im uopšte nisu potrebna fosilna goriva.

Sa najvećim brojem rezervacija poslovnih putovanja u bilo kojoj latinoameričkoj zemlji, Meksiko je zadržao neke od najotvorenijih putnih politika tokom pandemije, pri čemu je svakome dozvoljeno da leti avionom zbog posla ili odmora, bez obzira na status vakcinacije. Zbog toga je ova država videla i priliv digitalnih nomada, pošto su kompanije usvojile ekspanzivnije politike rada na daljinu, i povećanje korporativnih rezervacija za odmor.

Iako su poslovna putovanja ovde bila posebno pogođena, Indija je i dalje lider u azijsko-pacifičkom regionu, odmah  posle Australije. Avio-kompanije su pokrenule nove direktne letove između dve zemlje, što će dodatno olakšati poslovanje.

Znaci oporavka poslovanja već su evidentni, kažu meštani. „Ulice su se sada vratile u normalu i primetan je porast saobraćaja. Značajne su i promene koje su hoteli uneli kako bi poboljšali bezbednost, uključujući termalno skeniranje, beskontaktno prijavljivanje i odjavljivanje, i digitalne menije u restoranima. Takođe ima hotela koji koriste kišnicu i sade autohtonu vegetaciju i uzgajaju organsku baštu na licu mesta.

ind

Na devetom mestu u ukupnim poslovnim rezervacijama za ovu godinu, Kanada ima sve više zaposlenih koji rade na daljinu u svojim odmaralištima i koriste duži poslovni boravak, a očekuje se da će međunarodna putovanja ovde rasti još više. Zemlja je uklonila obavezno testiranja u aprilu za vakcinisane putnike, što će, kao se očekuje, rezultirati prilivom stranih radnika i više međunarodnih konferencija.

U zavisnosti od industrije, poslovna putovanja imaju tendenciju da se fokusiraju na Vankuver i Kalgari u zapadnom delu zemlje i Montreal i Toronto na istoku.

Kada je turizam u pitanju, Predviđa se da će se globalni sektori putovanja i turizma vratiti na nivoe pre pandemije do 2023. godine i rasti po stopi koja će nadmašiti rast globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), saopštio je Svetska organizacija za putovanja i turizam.

Očekuje se da će industrija ostvariti prosečnu godišnju stopu rasta od 5,8%, od 2022. do 2032. i stvoriti 126 miliona novih radnih mjesta, navodi ova organizacija.

„Oporavak naravno zavisi od ponovnog otvaranja Kine“, rekla je predsednica Svetske turističke organizacije Džulija Simpson, pozivajući sve vlade da ponovo otvore granice.

Kineska politika „nula-COVID infekcija“ i uporna blokada poremetili su globalnu trgovinu i domaća i međunarodna putovanja.

U poređenju sa Severnom Amerikom i Evropom, Azija i Pacifik zaostaju sa putovanjima zbog strogih graničnih ograničenja u mnogim zemljama. Potpuni oporavak će biti spor, kažu članovi industrije.

 

 

Soundcloud

Kad ste već ovde…

…mi bi da vas zamolimo za pomoć. Sa nama novinarima vam je kao sa lekarima: nekada mislite da smo uobraženi i arogantni, puni sebe, a onda se setite da vam ipak trebamo, da smo korisni. E, ali za razliku od lekara, mi koji pravimo ovaj podkast i sajt nismo na plati, ne radimo ni za državu ni za privatnika. Nama treba vaša novčana pomoć da bi mogli dalje.

Mi smo mala, neprofitna organizacija i verujemo u značaj objektivnog informisanja zasnovanog na činjenicama. Živimo u vremenu lažnih vesti i uvijene ili otvorene propagande i želimo da se tome suprotstavimo. Smatramo da je u ovom vremenu i tokom ove pandemije od presudnog značaja da se čuje glas stručnih i kompetentnih, onih koji znaju svoj posao i nemaju prikrivene motive. Mi nismo podložni političkim i komercijalnim uticajima i pritiscima. Nama niko ne govori o čemu i kako da govorimo.

Zato nam je potrebna vaša pomoć. Svaka vaša donacija puno nam znači - da pokrijemo troškove nabavke neophodne tehnike, postavljanja podkasta, održavanja sajta i promocije. I najmanja vaša pomoć znači nam mnogo. Od nas ćete dobiti godišnji izveštaj o utrošenom novcu. Možete da nam pomognete jednom ili na redovnoj, nedeljnoj ili mesečnoj osnovi. Možete da nam date jedan evro, dolar, funtu ili šta vam zgodno, a može i 100. Jednostavno je i ne oduzima puno vremena. Hvala!

Podrži Radio Karantin