Skip to main content
adfs

Podkast objavljen: 5. 3. 2021.

Novinar televizije N1 Peđa Obradović za Radio Karantin priča o licu i naličju uspeha vakcinacije u Srbiji. 

U Srbiji je, prema vladinim podacima dato više od milion i po doza vakcine protiv koronavirusa, a više od pola miliona ljudi primilo je i drugu dozu vakcine.

Srbija je uverljivo prva u regionu po broju vakcinacija na milion stanovnika, a slede Mađarska, Slovenija, Rumunija, Hrvatska, Bugarska, Albanija i Crna Gora.

Ona je na prvom mjestu u regionu i prema broju građana koji su primili drugu dozu vakcine na milion stanovnika. Srbija je na sedmom mjestu u svetu kada je u pitanju broj vakcinisanih na milion stanovnika i to posle Izraela, Sejšela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Maldiva. Prema broju vakcinacija na milion stanovnika Srbija je druga u Europi, poslije Velike Britanije. Kada je riječ o broju onih koji su dobili drugu dozu vakcine na milion stanovnika, Srbija je prva u Europi i peta u svetu.

Kada je vakcinacija u pitanju, to jesu podaci koji jasno govore da Srbiji odlično ide.

Međutim, broj novozaraženih u Srbiji rapidno raste i medicinski radnici kažu da je stanje alarmantno. Dok je medicinski deo kriznog štaba izričit da vanredno stanje u trenutnoj situaciji nema alternativu, njegov politički deo, kao i državni vrh, kažu da uvođenje vanrednog stanja nije jedina opcija, ali ne nude odgovore koje bi to druge opcije bile uzete u razmatranje. Najviše zaraženih i dalje ima u Beogradu, ali je situacija alarmanta i u gradovima u unutrašnjosti, naročito Nišu i Vranju.

Dok su U Evropskoj uniji odobrene tri vakcine -  Fajzer, Moderna i AstraZeneka, Srbija nudi još i rusku Sputnjik i kinesku Sinofarm. To je velikim delom razlog zbog koga Srbija prednjači u broju vakcinisanih. Da bi se stekao kolektivni imunitet potrebno je da u Srbiji bude vakcinisano više od četiri miliona ljudi. Hoće li Srbija stići do tog cilja?

Takođe, da bi bili bezbedni u Srbiji, potrebno je i da komšiluk dostigne isti nivo imunizacije. Vakcinacija se, vidimo, tamo ne odvija sjajno.

Aleksandar Vučić lično je u Sarajevu dostavio pet hiljada jedinica vakcine Astrazeneka kao pomoć Srbije federaciji BiH.

Koliko je na delu diplomatska igra Beograda u regionu, da li i na koji način će se prisni odnosi Beograda sa Moskovom i Pekingom isplatiti na kraju pandemije i zašto je vlada osetljiva na pitanja koja se tiču nabavke vakcina.

 

Gosti:
Peđa Obradović
Soundcloud

Kad ste već ovde…

…mi bi da vas zamolimo za pomoć. Sa nama novinarima vam je kao sa lekarima: nekada mislite da smo uobraženi i arogantni, puni sebe, a onda se setite da vam ipak trebamo, da smo korisni. E, ali za razliku od lekara, mi koji pravimo ovaj podkast i sajt nismo na plati, ne radimo ni za državu ni za privatnika. Nama treba vaša novčana pomoć da bi mogli dalje.

Mi smo mala, neprofitna organizacija i verujemo u značaj objektivnog informisanja zasnovanog na činjenicama. Živimo u vremenu lažnih vesti i uvijene ili otvorene propagande i želimo da se tome suprotstavimo. Smatramo da je u ovom vremenu i tokom ove pandemije od presudnog značaja da se čuje glas stručnih i kompetentnih, onih koji znaju svoj posao i nemaju prikrivene motive. Mi nismo podložni političkim i komercijalnim uticajima i pritiscima. Nama niko ne govori o čemu i kako da govorimo.

Zato nam je potrebna vaša pomoć. Svaka vaša donacija puno nam znači - da pokrijemo troškove nabavke neophodne tehnike, postavljanja podkasta, održavanja sajta i promocije. I najmanja vaša pomoć znači nam mnogo. Od nas ćete dobiti godišnji izveštaj o utrošenom novcu. Možete da nam pomognete jednom ili na redovnoj, nedeljnoj ili mesečnoj osnovi. Možete da nam date jedan evro, dolar, funtu ili šta vam zgodno, a može i 100. Jednostavno je i ne oduzima puno vremena. Hvala!

Podrži Radio Karantin